Biały barszcz

Barszcz będzie równie smaczny, jeśli wywar ugotuje się na wędzonym boczku.

ZupybarszczDania głównedania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 143 głosów)

Składniki:

  • dobra kwaśna śmietana 1/2 szklanki
  • kiełbasa 1/2 kg
  • czosnek
  • jarzyny
  • żurek 1 butelka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jarzyny obrać i razem z przyprawami (bez majeranku) wrzucić do wody, ugotować do miękkości, wyjąć z wywaru.
  • Włożyć kiełbasę wcześniej nakłutą widelcem. Powoli gotować.
  • Wlać tyle żurku, aby zupa była odpowiednio kwaśna. Zagotować.
  • Dodać śmietanę, posypać majerankiem.
  • Podawać z kiełbas
  • Barszcz smaczny jest z zakwasem żurkowym z butelki - kupionym w sklepie, ale najsmaczniejszy jest barszcz zrobiony domowym sposobem i przez siebie, przynajmniej ja tak robię.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy