Barszcz biały na zakwasie

Ocena:

4.22 (204)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Barszcz biały najlepiej przygotować na domowym zakwasie – potrawa będzie wtedy naturalna i bardzo pyszna. W niektórych regionach Polski barszcz biały na zakwasie podawany jest na stół wielkanocny podczas śniadania. Warto jednak gotować częściej barszcz biały na zakwasie – przepis sprawdzi się zawsze, gdy najdzie nas ochota na sycącą, aromatyczną i dobrze rozgrzewającą zupę.

Składniki:

  • biała kiełbasa  2 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • ziemniaki  4 szt.

  • zakwas  250 ml

  • majeranek  2 łyżki stołowe

  • pieprz  1 szczypta

  • śmietana 12%  250 ml

  • jajka  2 szt.

Barszcz biały na zakwasie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak przygotować pyszny barszcz biały? Średniej wielkości kiełbaski opłukać. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, przełożyć do garnka i wraz z kiełbaskami zalać 1 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia.
    Gotować 30 minut na małym ogniu.

    kielbasa (1)
  • Krok 2:

    Zakwas na barszcz biały wlać do wywaru. Doprawić według smaku majerankiem i pieprzem (jeśli mamy wyrazisty zakwas, przypraw może być mniej). Gotować jeszcze 10 minut, zdjąć z gazu, zaprawić śmietaną.
    Kiełbaski pokroić w grube plastry. Barszcz podawać z plastrami kiełbasek i ćwiartkami jajek na twardo.

    zakwas

Porady

  • Gotując barszcz biały na zakwasie przepis przewiduje dodanie do niego majeranku. Zioło to można jednak z powodzeniem zastąpić oregano.
  • Niektóre przepisy na biały barszcz na zakwasie polecają dodanie do zupy przesmażonego boczku – należy dodać go wtedy do barszczu razem z kiełbaskami. 
  • Jeśli na wiemy, że w Wielkanoc odwiedzą nas goście na diecie wegańskiej, warto zainspirować się przepisami na Wegańską Wielkanoc
  • Gotowy biały barszcz na zakwasie można chwilę przed podaniem przyozdobić świeżo posiekaną natką pietruszki. 

Zobacz przepis na: domowy zakwas na barszcz biały

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić zakwas na barszcz biały?

Kluczowym składnikiem zakwasu na biały barszcz jest mąka pszenna. Do przygotowania zakwasu potrzeba mąki pszennej, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i ciepłej wody. Wszystkie składniki należy wymieszać, przykryć gazą i odstawić na 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Całość należy codziennie zamieszać przynajmniej 2-3 razy. Przepis na barszcz z domowego zakwasu niczym nie różnic się od tego sklepowego, jednak smak jest znacznie lepszy! Gdzie kupić zakwas na barszcz biały? Z łatwością dostaniemy go w supermarketach oraz w sklepach internetowych.

Pełen przepis, jak zrobić zakwas na barszcz biały można znaleźć tutaj. Jest on bardzo podobny do przepisu na zakwas na żurek, jednak podstawowa różnica między tymi dwoma jest taka, że zakwas na barszcz biały powstaje z mąki pszennej, a na żur z żytniej.  

Jak ugotować barszcz biały na zakwasie?

Jeśli mamy już gotowy (lub kupiony) zakwas, można z łatwością ugotować barszcz biały na zakwasie. Przepis jest bardzo prosty. W dużym garnku należy zagotować wodę z kiełbaskami, ziemniakami i marchewkami. Do tak przygotowanej bazy na biały barszcz należy dodać zakwas i przyprawy. Na sam koniec zaprawić całość śmietaną i podawać z plastrami kiełbasek i ćwiartkami jajka. Biały barszcz na zakwasie idealnie sprawdzi się jako syte śniadanie lub zupa obiadowa. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne