Biały barszcz

Barszcz będzie równie smaczny, jeśli wywar ugotuje się na wędzonym boczku.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • dobra kwaśna śmietana 1/2 szklanki
  • kiełbasa 1/2 kg
  • czosnek
  • jarzyny
  • żurek 1 butelka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Jarzyny obrać i razem z przyprawami (bez majeranku) wrzucić do wody, ugotować do miękkości, wyjąć z wywaru.
  2. Włożyć kiełbasę wcześniej nakłutą widelcem. Powoli gotować.
  3. Wlać tyle żurku, aby zupa była odpowiednio kwaśna. Zagotować.
  4. Dodać śmietanę, posypać majerankiem.
  5. Podawać z kiełbas
  6. Barszcz smaczny jest z zakwasem żurkowym z butelki - kupionym w sklepie, ale najsmaczniejszy jest barszcz zrobiony domowym sposobem i przez siebie, przynajmniej ja tak robię.
obiad barszcz kolacja zupa danie biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze