Biała kiełbasa zapiekana w kapuście

Biała kiełbasa pieczona w kapuście w sosie piwnym z dodatkiem majeranku i oregano.

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 142 głosów)

Składniki:

  • 6 sztuk białej kiełbasy gotowanej
  • 1/2 główki kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml piwa jasnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kapustę kroimy drobno, wrzucamy do gorącej wody, gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Białą kiełbasę kładziemy na patelnię, przyrumieniamy - po kilka minuty z każdej strony, zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w koskę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oleju do zmięknięcia. Dodajemy ugotowaną kapustę, zalewamy ciepłym bulionem warzywnym, piwem, doprawiamy majerankiem, oregano, solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu około 5 minut. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch układamy białą kiełbasę, wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy