Biała kiełbasa zapiekana w kapuście

Biała kiełbasa pieczona w kapuście w sosie piwnym z dodatkiem majeranku i oregano.

Dodany przez:

Biała kiełbasa zapiekana w kapuście

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 sztuk białej kiełbasy gotowanej
  • 1/2 główki kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml piwa jasnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę kroimy drobno, wrzucamy do gorącej wody, gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Białą kiełbasę kładziemy na patelnię, przyrumieniamy - po kilka minuty z każdej strony, zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w koskę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oleju do zmięknięcia. Dodajemy ugotowaną kapustę, zalewamy ciepłym bulionem warzywnym, piwem, doprawiamy majerankiem, oregano, solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu około 5 minut. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch układamy białą kiełbasę, wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
kapusta cebula biała kiełbasa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy