Biała kiełbasa w sosie pieczarkowo- winnym

syte i smaczne danie

dania mięsnepotrawka

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 140 głosów)

Składniki:

  • 10 białych kiełbasek, u mnie swojskie
  • 3+2 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • ¼ szklanki białego wina półsłodkiego
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki Jarzynki, u mnie solone warzywa z zimowe zapasy
  • 1 pęczek koperku
  • Po szczypcie cukru i Vegety
  • Pieprz do smaku i czosnek
  • Ewentualnie 2 łyżki sosu Chili Tao Tao słodko- pikantnego
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kiełbaski nakłuć i zalać je wodą, dodać listek, ziele, jarzynkę, łodyżki kopru, parzyć 15 minut.
  • Pozostawić w garnku do lekkiego wystudzenia.
  • W tym czasie 3 cebule pokroić w talarki i zeszklić na masełku z odrobiną oleju, dodając szczyptę cukru i Vegety. Po usmażeniu zdjąć na talerz a na ten sam tłuszcz wrzucić 2 cebule pokrojone w kostkę i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć, pod koniec doprawić pieprzem i solą.
  • Kiełbaski obrać z osłonek i pokroić na kawałki, dodać do pieczarek, wlać ¼ szklanki wina białego półsłodkiego, ja miałam wino wytrawne, więc doprawiałam sosem Chili Tao Tao. Poddusić 10 minut. Doprawić pieprzem, czosnkiem, dodać posiekany koperek i smietanę. Gdy trzeba zagęścić odrobiną mąki.
  • Potrawkę podałam z duszoną oddzielnie cebulką i smażonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy