Biała kiełbasa po wiejsku

Biała kiełbasa i przepis na nią sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc! Mój ulubiony przepis - biała kiełbasa po wiejsku. Owinięta w boczek, pieczona z dodatkiem jajek na sporej ilości kapusty.

dania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 148 głosów)

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 4 pęta surowej białej kiełbasy
  • 12 plastrów wędzonego boczku grubości 2-3 mm
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 4 jaja
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapustę kroimy, wkładamy do garnka z wcześniej obraną i potartą marchewką. Dodajemy ziele angielskie, sól, pieprz i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
  • Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki podsmażamy na łyżce oleju na szklisto.
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
  • Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Na dno układamy warstwami podgotowaną kapustę kiszoną (razem ze wszystkimi przyprawami), pokrojone w plasterki ziemniaki, podsmażoną cebulę i na wierzch białą kiełbasę ponakłuwaną widelcem i owiniętą w plastry boczku. Pozostałe plastry boczku układamy w wolnych przestrzeniach między kiełbasą, a naczyniem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 60 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy naczynie i wbijamy delikatnie całe jaja, a następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika.
  • Biała kiełbasa - przepis będzie gotowy, gdy białko i żółtka się zetną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy