Bezy

ten przepis robiłam na praktyce a teraz wam przekazuje:)

Dodany przez:

Bezy

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • - białka z 4 jaj
  • -sól
  • -łyżeczka soku z cytryny
  • -250g cukru
  • -Potrzebna będzie też szprycka, papier do pieczenia i stalowe nerwy... :-)

Przygotowanie

  1. WYKONANIE:
  2. Do białek wsypujemy porządna szczyptę soli. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach. (Sól działa jak magia - sprawia, że białko zawsze się ubija. Raz nawet mi się ubiło - na przekór wszystkim szkołom cukierniczym- kiedy do białka dostała się odrobina żółtka). Piana ma być sztywna - prosty test - odwracamy miskę do góry dnem, jeśli piana nie wylądowała na blacie, pierwszy test zaliczony.
  3. Teraz dodajemy do piany sok z cytryny.
  4. Po chwili wsypuejmy PARTIAMI cukier. Chodzi o to, żeby pierwszą połowę cukru dodawać po łyżcę. Potem wsypać całość i miksować, aż piana zrobi się lśniąca. To naprawdę daje się zauważyć - jak zrobi się lśniąca - od razu widać, że to ten właśnie moment. Piana ma być ndal sztywna - dokonać należy próby - tej samej, co wspomniana powyzej. Zupełnie nie należy się przejmować mikroskopijnymi cukrowymi gudkami - mależy je zignorować, jeśli wszystkie pozosałe paramwtry zostały spełnione.
  5. Teraz moment wymagający stalowych nerwów. Masę należy przeładować do szprycy i wyciskać małe beziki - no chyba, że ktoś ma życzenie zrobić tort bezwy. Przekładanie masy to walka z wiatrakami. Masa przykleja się do łyżki i nie chce wcale wylądować w szprycy, trzeba wypróbować rozliczne fortele, żeby ją tam umieścić. Milczemiem pominę jakie są to fortele. W każdym razie efekt jest taki, że cała szpryca się lepi, łyżka na całej długości jest w pianie, wy jesteście w pianie, kuchnia jest w pianie.
  6. Ale za to macie całą blachę bezów....
  7. Teraz ustawiamy piekarnik na 100 stopni C z TERMOOBIEGIEM. (Podobno jak się nie dysponuje termoobiegirm, należy piekarnik nagrzać do 120 stopni C, ale tego sposobu nie próbowałam) Po1 godzinie (mi się raz zdarzyło nawet trzymać bezy 1 godz. 20 min) mamy dotowe bezy. Jeśli macie wątpliwości cyz to już wyjmijcie jedną z piekarnika i obadajcie. Powinna być....bezowa... I już są!!!
przekąska deser sól cukier białko łyżka soku cytrynowego
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze