Bezowy przekładaniec truskawkowy

Słodka beza, aksamitny krem na bazie mascarpone i truskawki lub inne sezonowe owoce. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia w ogrodzie.

przekładaniecbezybeza

Czas przygotowania:
280 min.
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 194 głosów)

Składniki:

  • szklanka posiekanych orzechów pekan
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 7 białek jajek
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 5 szklanek świeżych truskawek w plasterkach
  • szklanka truskawek przekrojonych na pół (ew. z szypułkami) do dekoracji

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Orzechy prażymy na blasze 10–12 min w temp. 180°C, mieszając, studzimy. Temp. zmniejszamy do 120°C. Na każdym z 2 arkuszy pergaminu rysujemy po 2 koła o śr. 20 cm. Papier odwracamy i przyklejamy do lekko wilgotnych blach.
  • Mąkę z solą, pekanami i pół szklanki cukru miksujemy tak, aby orzechy były drobno zmielone. Schłodzone białka ubijamy na pianę. Stopniowo dosypujemy 1,5 szklanki cukru, aż piana stanie się błyszcząca, sztywna. Dodajemy połowę mieszaniny orzechowej i delikatnie łączymy. Po chwili dodajemy resztę mieszaniny.
  • Pianę rozprowadzamy po narysowanych kołach (ok. 1 i 1/2 szklanki piany na krąg). Pieczemy przez 1 godz., obracając blachy po 30 min pieczenia.
  • Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w zamkniętym piekarniku do 2–3 godz. lub do momentu, gdy ich powierzchnia będzie sucha, a bezy będzie można podnieść z papieru bez przyklejania się do palców.
  • Tuż przed podaniem mascarpone mieszamy z wanilią. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Bitą śmietanę delikatnie mieszamy z mascarpone.
  • Bezy ostrożnie odklejamy od pergaminu. Układamy na paterze, rozprowadzamy 1/4 kremu i plasterki truskawek, przykrywamy kolejnym krążkiem, powtarzamy czynności.
  • Na czwartym krążku rozprowadzamy resztę kremu i dekorujemy połówkami truskawek. Podajemy od razu lub schładzamy do 2 godz. w lodówce. Kroimy na porcje cienkim ostrym nożem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

Porady

Zobacz też: Deser bezowy z malinami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 120 min.
Przekładaniec
Pyszny:)

ilka222

Przekładaniec

Czas przygotowania: 100 min.
Przekładaniec

smacznie

ola83

Przekładaniec