Bezowy przekładaniec truskawkowy

Słodka beza, aksamitny krem na bazie mascarpone i truskawki lub inne sezonowe owoce. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia w ogrodzie.

Dodany przez:

Bezy

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • szklanka posiekanych orzechów pekan
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 7 białek jajek
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 5 szklanek świeżych truskawek w plasterkach
  • szklanka truskawek przekrojonych na pół (ew. z szypułkami) do dekoracji

Przygotowanie

  1. Orzechy prażymy na blasze 10–12 min w temp. 180°C, mieszając, studzimy. Temp. zmniejszamy do 120°C. Na każdym z 2 arkuszy pergaminu rysujemy po 2 koła o śr. 20 cm. Papier odwracamy i przyklejamy do lekko wilgotnych blach.
  2. Mąkę z solą, pekanami i pół szklanki cukru miksujemy tak, aby orzechy były drobno zmielone. Schłodzone białka ubijamy na pianę. Stopniowo dosypujemy 1,5 szklanki cukru, aż piana stanie się błyszcząca, sztywna. Dodajemy połowę mieszaniny orzechowej i delikatnie łączymy. Po chwili dodajemy resztę mieszaniny.
  3. Pianę rozprowadzamy po narysowanych kołach (ok. 1 i 1/2 szklanki piany na krąg). Pieczemy przez 1 godz., obracając blachy po 30 min pieczenia.
  4. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w zamkniętym piekarniku do 2–3 godz. lub do momentu, gdy ich powierzchnia będzie sucha, a bezy będzie można podnieść z papieru bez przyklejania się do palców.
  5. Tuż przed podaniem mascarpone mieszamy z wanilią. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Bitą śmietanę delikatnie mieszamy z mascarpone.
  6. Bezy ostrożnie odklejamy od pergaminu. Układamy na paterze, rozprowadzamy 1/4 kremu i plasterki truskawek, przykrywamy kolejnym krążkiem, powtarzamy czynności.
  7. Na czwartym krążku rozprowadzamy resztę kremu i dekorujemy połówkami truskawek. Podajemy od razu lub schładzamy do 2 godz. w lodówce. Kroimy na porcje cienkim ostrym nożem.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

Wskazówki

Zobacz też: Deser bezowy z malinami

truskawki beza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy