Bezmięsna fasolka po bretońsku

Wegetariańska wersja popularnego dania :)

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie kotletów sojowych (lub ewentualnie kostki sojowej)
  • szczypta majeranku
  • szczypta lubczyku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki przyprawy "Warzywko"
  • 2 kostki rosołowe - warzywne
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kotlety sojowe gotujemy według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem "Warzywka" i z kostką rosołową. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek. Gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy odsączone kotlety sojowe. Po ok 3 minutach dodajemy odsączoną z zalewy fasolę. W szklance zalewamy wrzątkiem 1 kostkę rosołową. Gdy się kostka się rozpuści, wywar wlewamy do garnka. Mieszamy w garnku i czekamy aż odparuje tyle rosołu, by tylk ledwo zakrywał fasolę i soję. Następnie do garnka przecier pomidorowy. Mieszamy danie i doprawiamy pieprzem, majerankiem, lubczykiem i mieloną papryką. Danie najlepiej podawać z pieczywem. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy