Bezglutenowe wegańskie pierogi z kapustą i grzybami

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki z tapioki
    1 szklanka mąki ryżowej
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 szklanki gorącej wody
    1/2 szklanki oleju
    sól

    Farsz:
    1 kg kapusty kiszonej
    100 g suszonych grzybów
    2 cebule
    1 marchewka
    1 pietruszka
    sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Mąkę przesiewamy i wsypujemy do jednej miski. Następnie, cienkim strumieniem wlewamy wodę intensywnie mieszając ciasto. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i miękkie. Uformowaną kulę smarujemy olejem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kwadrans do lodówki.

    Farsz:

    Grzyby namaczamy na noc, a następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na szklisto na odrobinie oleju. Kapustę i starte na tarce marchewkę oraz pietruszkę solimy i gotujemy do miękkości. Grzyby kroimy w bardzo drobną kostkę. Kapustę dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i siekamy. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem. Ręcznie wyrabiamy farsz.

    Pierogi:

    Rozwałkowujemy ciasto na pierogi tak, aby nie było zbyt cienkie. Szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz łyżeczką i dokładnie zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną. Jeśli zamierzamy je przechowywać, warto po wyciągnięciu z wody polać je odrobiną oleju - wtedy nie posklejają się.

    Polecamy również przepis na wegańskie ruskie pierogi. Można do nich wykorzystać bezglutenowe ciasto z tego przepisu.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy