Bezglutenowe Focaccia z ziołami – aromatyczne pieczywo rodem z Włoch w wersji bezglutenowej

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które używane jest jako podstawa pizzy lub jako pieczywo podawane na przystawkę do różnych potraw. Focaccia we Włoszech ma wiele odmian różniących się dodatkami.

focacciaPrzekąski

Czas przygotowania:
100 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 158 głosów)

Składniki:

  • 400 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy
  • ½ kostki drożdży
  • ¼ l letniej wody
  • oliwa z oliwek do posmarowania
  • sezam
  • mak
  • suszone zioła prowansalskie
  • bazylia
  • rozmaryn do posypania

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę
  • sól
  • oliwę z oliwek
  • rozrobione drożdże i mieszać stopniowo dolewając wodę po czym dobrze zagnieść ciasto
  • 2. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 60 minut.
  • 3. Następnie ponownie wyrobić dokładnie ciasto i podzielić na małe placki o grubości 1,5 mm.
  • 4. Ułożyć na blasze z pergaminem i posmarować pędzlem z oliwą z oliwek.
  • 5. Placki posypać ziołami prowansalskimi
  • bazylią
  • rozmarynem
  • makiem lub sezamem
  • 6. Piec w rozgrzanym piecu w temperaturze 220-240 ° C przez około 15-20 minut
  • aż do zarumienienia na złoto. Smacznego! 3pauly.de
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy