Bezglutenowe wegańskie brownie z buraków

Przepis na ciasto idealne dla osób na diecie wegańskiej bezglutenowej. Zdrowe i pełne witamin jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych deserów.

dodany przez: marlenas

Ciasta brownie

Ocena:

(średnia 4.45 z 162 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
    50 g mąki gryczanej
    100 g puree z buraka
    100 g gorzkiej czekolady
    50 ml oleju z pestek winogron
    200 g cukru trzcinowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    100 g nerkowców (namoczonych w wodzie przez 12 h)
    150 ml śmietanki kokosowej
    50 ml syropu z agawy
    nasiona z laski wanilii

    Dodatkowo:
    150 g truskawek (mogą być mrożone)
    20 ml syropu klonowego
    wiórki kokosowe
    melisa cytrynowa

Kroki przygotowania:

  • Ciasto

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z resztą składników. Przekładamy do foremki silikonowej i pieczemy ok. 40 min w temp. 160 stopni.

    Krem

    Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę.

    Sposób podania

    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy truskawki. Zalewamy je syropem klonowym oraz 2 łyżkami wody. Dusimy ok. 5 min. Brownie kroimy w trójkąty i posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z kremem i truskawkami

  • udekorowane melisą.

    Przepis nadesłała Karolina Gołębiewska

Porady

Zobacz przepis: Mąka ryżowa – hit bez glutenu, który zaskoczy cię w kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy