Bezglutenowa i wegańska kutia z kaszy jaglanej

Ocena:

4.59 (185)

Kutia to tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie. Jej bezglutenowa, wegańska wersja jest znacznie zdrowsza! Przepis jest prosty i szybki do wykonania.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
    żurawina
    rodzinki
    suszone morele
    daktyle
    orzechy (najlepiej włoskie i laskowe)
    opcjonalnie: ½ szklanki maku lub gotowa masa makowa
    syrop z agawy

Bezglutenowa i wegańska kutia z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaszę jaglaną płuczemy na sicie

  • aż woda będzie czysta. Przelewamy kaszę wrzątkiem i wrzucamy do garnka z gotująca się wodą w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Gotujemy pod przykryciem
  • na małym ogniu
  • ok. 10-12 minut
  • aż kasza wchłonie całą wodę. Zestawiamy z palnika i odstawiamy
  • aby kasza doszła. Mak zalewamy wrzątkiem
  • odcedzamy i mielimy. Suszone owoce i rodzynki zalewamy niewielką ilością wrzątku na ok. 20-30 minut
  • aby zmiękły. Odcedzamy owoce i łączymy z kaszą jaglaną oraz masą makową
  • dosładzamy do smaku syropem z agawy.

     

Porady

Zobacz też: jaglanka z malinami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne