" Bekonowy warkocz "

Pyszna drożdżówka z chrupiącym boczkiem.

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Składniki:

  • Podstawowe ciasto drożdżowe:
  • - mąka - 1 kg
  • - drożdże - 150 g
  • - mleko - 500 ml
  • - jajka - 6 szt.
  • - cukier - 200 g
  • - masło - 100 g
  • - olej - 50 ml
  • - sól - 1 łyżeczka
  • Dodatkowo :
  • - boczek ( w plasterkach ) - ok. 20 dag

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiewamy do miski.
  • Roztapiamy masło.
  • Przygotowujemy rozczyn drożdżowy:
  • Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki.
  • Dodajemy ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • ( Będziemy mogli sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre.
  • Jeśli rozczyn nie będzie rósł to lepiej nie wykorzystujmy tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie ).
  • Gdy rozczyn będzie sobie rósł ucieramy żółtka z cukrem.
  • Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiamy ręką.
  • Gdy już będzie wyrobione dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło i olej.
  • Wyrabiamy ponownie ciasto , tak długo aż będzie odchodziło od ręki.
  • Dobrze wyrobione formujemy w kulę i przypudrowujemy po wierzchu mąką.
  • Nakrywamy miskę kołderką (ściereczką) aby ciepło nie uciekało i postawiamy ją w ciepłym miejscu.
  • Od czasu do czasu zaglądamy pod „kołderkę" (nie robimy tego za często bo ono tego nie lubi) i sprawdzamy jak dużo ciasto urosło.
  • Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej.
  • Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ponownie.
  • Urywamy po kawałku tworząc w rękach kulkę.
  • Z każdej kulki tworzymy ruloniki
  • ( mniej więcej takiej samej długości ).
  • Łączymy ze sobą na końcówce.
  • Przystępujemy do zaplatania warkocza.
  • Robimy to tak , jak robi się zwyczajne warkocze , z tym , że pomiędzy każde zaplecenie wkładamy kawałek boczku.
  • Końcówkę sklejamy.
  • Smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 min / 180C .
  • Zajadamy np. z ketchupem!
  • Smacznego!

Kalorie: 300

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy