Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: do 10 minut
Porcja: 440 kcal
Składniki:
4 plastry polędwicy wołowej
3 łyżki oliwy
4 łyżki octu winnego
2 łyżki białego wytrawnego wina
2 szalotki
gałązka świeżego estragonu
szczypta tymianku
4 żółtka
1/2 kostki masła
sól, pieprz
Befsztyki z sosem béarnaise - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szalotki posiekać. Do rondelka wlać wino i ocet, dodać posiekane szalotki, estragon i pieprz. Gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje do 1/3 objętości.
Wyjąć estragon, rondelek wstawić do naczynia z gorącą wodą. Dodać żółtka i szczyptę soli. Wymieszać, dodawać wiórki masła (łyżkę odłożyć) i ubijać, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito, dodać tymianek.
Plastry polędwicy lekko rozgnieść dłonią. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć befsztyki po 1 minucie z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć znów po minucie. Dodać łyżkę masła i dosmażyć befsztyki na najmniejszym ogniu przez 1 minutę. Podawać z sosem.