Befsztyki z sosem béarnaise

Ocena:

4.52 (169)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: do 10 minut
Porcja: 440 kcal

Składniki:

  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 szalotki
  • gałązka świeżego estragonu
  • szczypta tymianku
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz

Befsztyki z sosem béarnaise - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szalotki posiekać. Do rondelka wlać wino i ocet, dodać posiekane szalotki, estragon i pieprz. Gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje do 1/3 objętości.
  • Wyjąć estragon, rondelek wstawić do naczynia z gorącą wodą. Dodać żółtka i szczyptę soli. Wymieszać, dodawać wiórki masła (łyżkę odłożyć) i ubijać, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito, dodać tymianek.
  • Plastry polędwicy lekko rozgnieść dłonią. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć befsztyki po 1 minucie z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć znów po minucie. Dodać łyżkę masła i dosmażyć befsztyki na najmniejszym ogniu przez 1 minutę. Podawać z sosem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne