polędwica wołowa, oczyszczona z błon i tłuszczu 0,5 kg
obrana cebula 1 szt.
ogórki kiszone 2 szt.
kapary drobne 4 łyżeczki
marynowane grzyby (np. kurki) 4 łyżeczki
żółtka 4 szt.
cząstki cytryny 4 szt.
musztarda 4 łyżeczki
olej 4 łyżki
Sposób przygotowania:
na zimno
Befsztyk tatarski z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Polędwicę dokładnie posiekać nożem. Wymieszać z solą, pieprzem i olejem. Cebulę, ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę. Doprawioną polędwicę dekoracyjnie uformować na talerzu, a wokół niej ułożyć pokrojone ogórki, cebulę i grzyby. Dodać drobne kapary, cząstki cytryny i musztardę. Żółtka położyć na befsztyku, w uformowanym wgłębieniu lub obok.
Befsztyk tatarski można doprawić sosem sojowym, worcestershire, tabasco, a także koniakiem lub brandy.
Propozycja podania:
Można serwować z kawiorem, posiekanymi filetami anchois lub z wędzonej ryby, a także z lekko usmażonym z jednej strony jajkiem przepiórczym.
Przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Folk Gospoda
Komentarze