Befsztyk tatarski z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Polędwicę dokładnie posiekać nożem. Wymieszać z solą, pieprzem i olejem. Cebulę, ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę. Doprawioną polędwicę dekoracyjnie uformować na talerzu, a wokół niej ułożyć pokrojone ogórki, cebulę i grzyby. Dodać drobne kapary, cząstki cytryny i musztardę. Żółtka położyć na befsztyku, w uformowanym wgłębieniu lub obok.
Befsztyk tatarski można doprawić sosem sojowym, worcestershire, tabasco, a także koniakiem lub brandy.
Propozycja podania:
Można serwować z kawiorem, posiekanymi filetami anchois lub z wędzonej ryby, a także z lekko usmażonym z jednej strony jajkiem przepiórczym.
Przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Folk Gospoda
Komentarze