Bazyliowe sznycle z udek kurczaka

Udka z kurczaka bez kości i skóry w bazyliowej marynacie, smażone w panierce.

Dodany przez:

Bazyliowe sznycle z udek kurczaka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 6 głosów)

Składniki

  • 4 udka z kurczaka (górna część)
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do mięs
  • 4 łyżeczki oleju
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z mięsa usunąć skórę, tłuszcz, a następnie wyciąć kość. Listki bazylii posiekać. Dodać do niej posiekany czosnek, 4 łyżeczki oleju i przyprawę do mięs (soli nie dodałam, bo ta przyprawa jest dość słona). Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Marynatą pokryć mięso i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zamarynowane kawałki mięsa obtaczać w bułce tartej. Panierkę dociskać do mięsa. Mięso w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, po 8-10 minut z obu stron. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć płomień, a mięso z obu stron zrumienić.
mięso obiad czosnek udka z kurczaka bułka tarta świeża bazylia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze