Bażant z aromatycznymi przyprawami

pasuje na świąteczny stół

dodany przez: barara

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 163 głosów)


Składniki:

  • 1 bażant lub kura
  • 1/2 kg. zielonej fasolki
  • 4 marchewki pokrojone w pręciki
  • 2 gałązki selera pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1/4 litra białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 5 dag.masła
  • łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 gożdziki
  • 2 łyżki tymianku
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Bażanta natrzeć solą zewnątrz i wewnątrz.Na patelni rozpuścić 3 dag. masła, dodać olej i zrumienić bażanta ze wszystkich stron.Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i obłożyć marchewką, cebulą, selerem i fasolką.Zalać białym winem , octem jabłkowym,dodać liście laurowe, gożdziki i tymianek.Na wierzch rzucić resztę masła.Piec godzinę w temp.180 stopni.Podawać z jarzynami zaraz po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy