Bażant Babuni w garniturze z jarzyn

Bażant Babuni w garniturze z jarzyn

Dania główne

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 150 głosów)

Składniki:

  • 10 dag pieczarek
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag małych cebulek
  • sól l 40 dag ziemniaków
  • 5 łyżek masła
  • pieprz
  • dorodny bażant
  • duży cienki płat słoniny
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na bażanta - Bażant Babuni w garniturze z jarzyn
  • Pieczarki pokrojone w kostkę gotujemy, odcedzamy, odkładamy. Boczek pokrojony w kostkę parzymy, osączamy, odkładamy. Małe cebulki gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, odkładamy. Okrągłą łyżeczką wydrążamy kulki z ziemniaków i smażymy na 2 łyżkach masła. Na patelni podsmażamy pieczarki, boczek i cebulki, dodajemy ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Bażanta sprawiamy, oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz, owijamy go słoniną, przekładamy do brytfanny, dodajemy olej i 2 łyżki masła.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Pieczemy 30 min, często polewając sosem z pieczenia. Bażanta wyjmujemy, trzymamy w cieple. Z brytfanny zlewamy tłuszcz, przypieczony sos podlewamy winem. Lekko odparowujemy, zaciągamy łyżką masła, ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem. Bażanta podajemy oblanego sosem, na garniturze z jarzyn, przewidując dla każdego po kawałku piersi i nogi.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy