Barszcz ukraiński

Przepisy na zupy - barszcz ukraiński

Dodany przez:

Barszcz ukraiński

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 3 kg buraków
  • 1/2 kg razowego chleba na zakwasie
  • główka czosnku
  • garść kopru do kiszenia
  • po 40 dag giczy wołowej, wieprzowego karczku i wiejskiej kury
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag fasolki szparagowej
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • szklanka fasoli jaś
  • 1/2 kalarepki
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • cebula
  • por
  • 3 pomidory
  • sól
  • cukier
  • łyżeczka octu
  • pieprz
  • 20 dag żółtych, wyrazistych ziemniaków
  • po pęczku kopru i pietruszki
  • wiejska gęsta śmietana

Przygotowanie

  1. Przepisy na zupy - barszcz ukraiński
  2. Do 1 kg obranych, pokrojonych w ćwiartki buraków dodajemy chleb, 4–5 obranych ząbków czosnku i koper. Zalewamy wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni, aż buraki się zakiszą, po czym przenosimy w chłodne miejsce.
  3. Mięsa wkładamy do wielkiego garnka z zimną wodą, dokładamy liście laurowe, ziele i bardzo powoli, długo gotujemy, tworząc esencjonalny mięsny wywar. Pozostałe buraki obieramy, kroimy na grube kawałki i dodajemy do schłodzonego wywaru mięsnego. Doprowadzamy do wrzenia, a kiedy zacznie się gotować, wlewamy przecedzony buraczany zakwas.
  4. W tym samym czasie osobno dusimy na maśle warzywa: pokrojoną fasolkę szparagową i marchewkę, korzeń pietruszki i seler, namoczoną wcześniej białą fasolę, kawałki kalarepy, posiekaną włoską kapustę, posiekaną cebulę i pora. Dodajemy pokrojone w kostkę, podsmażone na maśle pomidory oraz pokrojone, wcześniej podgotowane ziemniaki.
  5. Gdy warzywa są już miękkie i pachnące, dodajemy do nich sól, cukier i przekładamy do świeżo zagotowanego barszczu, również już przyprawionego cukrem, octem, solą, pieprzem i wyciśniętym pozostałym czosnkiem. Nie gotujemy warzyw razem z barszczem, bo niepotrzebnie wyciągają z buraków ich smak i kolor.
  6. Same buraki powinny być maksymalnie dojrzałe, przesycone pigmentem, najlepsze są niemal czarne. Do tego po pęczku kopru i pietruszki i barszcz jest gotowy. Podajemy z prawdziwą, wiejską gęstą śmietaną.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
obiad zupa zupy przepisy na zupy barszcz ukraiński przepisy na barszcz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze