Barszcz ukraiński

Przepisy na zupy - barszcz ukraiński

Zupybarszcz ukraiński

Czas przygotowania:
110 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 179 głosów)

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1/2 kg razowego chleba na zakwasie
  • główka czosnku
  • garść kopru do kiszenia
  • po 40 dag giczy wołowej
  • wieprzowego karczku i wiejskiej kury
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag fasolki szparagowej
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • szklanka fasoli jaś
  • 1/2 kalarepki
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • cebula
  • por
  • 3 pomidory
  • sól
  • cukier
  • łyżeczka octu
  • pieprz
  • 20 dag żółtych
  • wyrazistych ziemniaków
  • po pęczku kopru i pietruszki
  • wiejska gęsta śmietana

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepisy na zupy - barszcz ukraiński
  • Do 1 kg obranych
  • pokrojonych w ćwiartki buraków dodajemy chleb
  • 4–5 obranych ząbków czosnku i koper. Zalewamy wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni
  • aż buraki się zakiszą
  • po czym przenosimy w chłodne miejsce.
  • Mięsa wkładamy do wielkiego garnka z zimną wodą
  • dokładamy liście laurowe
  • ziele i bardzo powoli
  • długo gotujemy
  • tworząc esencjonalny mięsny wywar. Pozostałe buraki obieramy
  • kroimy na grube kawałki i dodajemy do schłodzonego wywaru mięsnego. Doprowadzamy do wrzenia
  • a kiedy zacznie się gotować
  • wlewamy przecedzony buraczany zakwas.
  • W tym samym czasie osobno dusimy na maśle warzywa: pokrojoną fasolkę szparagową i marchewkę
  • korzeń pietruszki i seler
  • namoczoną wcześniej białą fasolę
  • kawałki kalarepy
  • posiekaną włoską kapustę
  • posiekaną cebulę i pora. Dodajemy pokrojone w kostkę
  • podsmażone na maśle pomidory oraz pokrojone
  • wcześniej podgotowane ziemniaki.
  • Gdy warzywa są już miękkie i pachnące
  • dodajemy do nich sól
  • cukier i przekładamy do świeżo zagotowanego barszczu
  • również już przyprawionego cukrem
  • octem
  • solą
  • pieprzem i wyciśniętym pozostałym czosnkiem. Nie gotujemy warzyw razem z barszczem
  • bo niepotrzebnie wyciągają z buraków ich smak i kolor.
  • Same buraki powinny być maksymalnie dojrzałe
  • przesycone pigmentem
  • najlepsze są niemal czarne. Do tego po pęczku kopru i pietruszki i barszcz jest gotowy. Podajemy z prawdziwą
  • wiejską gęstą śmietaną.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy