Barszcz ukraiński wg Buni:

Klasyczne danie .Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się inaczej.

Zupybarszcz ukraiński

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 195 głosów)

Składniki:

  • 35 dag wołowiny rosołowej ( czasem robię też na wieprzowinie lub kurczaku )
  • 2 średnie buraki ( najlepiej podłużne )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • ½ długiego ogórka
  • kawałek włoskiej kapusty ( po pokrojeniu objętość 1 szklanki )
  • 3 ziemniaki – średniej wielkości
  • 1 mała puszka fasoli białej w sosie własnym
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Vegeta ( Jarzynka
  • bulion Knorra lub inna przyprawa do zup )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • przecier pomidorowy
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Buraki i warzywa obrać
  • umyć i pokroić w paseczki
  • ziemniaki w kostkę
  • ogórek i por  w pół plasterki
  • cebulę w piórka .Włożyć do garnka razem z mięsem .Dodać ziele angielskie
  • liście laurowe . Zalać wodą .Doprowadzić do zagotowania .Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 1 godzinę .Wyjąć mięso
  • usunąć kości
  • podzielić na kawałki i dodać do zupy . Fasolę odsączyć z zalewy i dodać do zupy razem z koperkiem . Zagotować. Doprawić zupę przyprawą do zup
  • pieprzem mielonym
  • przecierem pomidorowym
  • sokiem z cytryny . Wlać śmietankę .Podawać posypany natką pietruszki .
  • Można też wykorzystywać gotować mieszankę ( mrożonkę ) ,
  • Barszcz ukraiński " uzupełniając tylko składniki których w niej nie ma .
  • Dziś ugotowałam na wywarze z gotowania golonek ( kilka dni temu gotowałam - wywar ostudziłam i zamroziłam
  • a dziś zużyłam ).
  • Ślimaczek na zdjęciu jak zwykle przy daniach które ,
  • same się robią " czyli ,
  • leniwe gotowanie ".,

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy