Barszcz ukraiński – wariacja MM by Yvonne

Kolejna modyfikacja popularnego przepisu (na potrzeby diety Montignac)

Dodany przez:

Barszcz ukraiński – wariacja MM by Yvonne

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

Składniki

  • 10 dkg białej słodkiej kapusty
  • 5 dkg jasnozielonej części pora (tej ze środka)
  • 10 dkg fasoli perłowej
  • 1 szklanka zakwasu buraczanego
  • 2 kostki rosołowe (ja użyłam „Na wędzonym boczku”)
  • 3 suszone prawdziwki
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki jabłkowego octu winnego (jeśli ktoś lubi kwaśniejszy barszcz)
  • ¼ łyżeczki fruktozy
  • 1 litr wody

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy w letniej wodzie i zostawiamy na noc. Rano odcedzamy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy fasolę, liścia, ziele, pokrojonego w pół-krążki pora, grzyby, kostki rosołowe i gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka. Wyjmujemy liścia i ziele, wrzucamy posiekaną kapustę. Gotujemy do miękkości kapusty. Na końcu wlewamy zakwas i doprawiamy zupę pieprzem, posiekanym czosnkiem, fruktozą i octem (w razie potrzeby). Doprowadzamy do wrzenia i podajemy.
  2. Smacznego!
zupa barszcz ukraiński dieta Montignac
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy