Barszcz na zakwasie

Tradycyjną potrawą na wigilijnym stole jest barszcz na zakwasie. Sami zróbcie zakwas kilka dni przed świętami. Smak zupy będzie niepowtarzalny!

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Zakwas:
  • 1 kg podłużnych buraków
  • nieduża główka czosnku, nieobrana
  • cebula
  • łyżeczka soli
  • kromka razowego chleba na zakwasie
  • Barszcz:
  • 1 i 1/2 kg podłużnych buraków
  • 4 liście laurowe
  • 6 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 kapeluszy podgrzybków suszonych
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 winne jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • majeranek suszony

Przygotowanie

  1. Zaczynamy 5 dni przed wigilią: buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy w dużym słoju. Dorzucamy przekrojony w poprzek czosnek i obraną cebulę przekrojoną na pół, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą zmieszaną z solą, aby zakryła buraki.
  2. Na wierzchu kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy bawełnianą szmatką i ustawiamy w ciemnym, przewiewnym miejscu. Po ukwaszeniu zlewamy płyn, wyrzucamy resztki ze słoja i zaczynamy szykować barszcz.
  3. Buraki obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Wkładamy do garnka ze wszystkimi przyprawami, dorzucamy grzyby, ocet i zalewamy wodą – powinna sięgać 3 cm ponad buraki. Gotujemy ok. 30 min. Przecedzamy przez sito, zachowując płyn. Wyławiamy grzyby i wkładamy z powrotem do barszczu, dodajemy jabłka pokrojone ze skórką w grube plastry, dolewamy zakwas, doprawiamy wedle uznania solą, cukrem, pieprzem i gotujemy jeszcze 20 min. Zostawiamy wszystko razem, odławiamy dopiero przed ostatecznym podaniem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Barszcz nie lubi zbyt długiego gotowania, a piękny kolor uzyskuje przez kontakt z kwaśnym dodatkiem: może to być kilka łyżek octu, sok z cytryny lub cytrynowy kwasek. Jego aromat podbije porcja suszonych owoców.

Kto nie umie lepić uszek, niech poda do barszczu – pięknym staropolskim zwyczajem – ugotowaną fasolę lub upiecze cebulaki: wyrabiamy ciasto z 2 szklanek mąki, całego jajka, 3 dag drożdży wyrośniętych w 3/4 szklanki mleka, 2 łyżek oleju oraz soli i pieprzu do smaku. Z ciasta formujemy 12–16 kul, układamy na naoliwionej blaszce i zostawiamy, aby dwukrotnie podwoiły objętość. Na wyrośniętym cieście kładziemy farsz z pokrojonych w plastry i zeszklonych na maśle 4 cebul, wymieszanych z kilkoma łyżkami śmietany i ugotowanymi, posiekanymi suszonymi grzybami. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180°C.

Zobacz też: barszcz na zakwasie z buraków

barszcz zupa zakwas barszcz czerwony buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy