Barszcz czerwony z uszkami

Tradycyjne dania wigilijne...

dodany przez: katarynka439

barszcz barszcz czerwony barszcz wigilijny uszka

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 165 głosów)


Składniki:

  • Barszcz:
  • czerwone buraki 1/2 kg
  • grzyby suszone kilka szt najlepiej borowiki
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • ocet
  • woda 1,5 l
  • sos sojowy Tao Tao
  • uszka:
  • grzyby suszone 5 dag
  • cebula 1 szt
  • olej 3 łyżki
  • białko jaja 1 szt
  • bułka tarta 1 łyżka
  • mąka 1 szkl
  • jajko 1 szt
  • woda 2 łyżki
  • sól 1 szczypta

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Buraki obrać
  • pokroić na połówki lub na ćwiartki jak są większe. Jednego buraka pokroić drobno lub zetrzeć na grubej tarce. Gotować na wolnym ogniu
  • dodać grzyby wcześniej namoczone i wypłukane
  • ziele angielskie
  • listek laurowy i łyżkę octu
  • wtedy barszcz ma ładny czerwony kolor. Gotować do miękkości buraków. Doprawić solą
  • pieprzem
  • sosem sojowym
  • octem i cukrem. Można podawać jako barszcz do popicia lub z uszkami.
  • Grzyby suszone namoczyć w wodzie
  • ugotować w wywarze z przyprawami
  • odcedzić. Zemleć w maszynce
  • lub posiekać. Cebulę pokroić
  • lekko zrumienić na tłuszczu. Grzyby wymieszać ze zrumienioną cebulą
  • dodać sól
  • pieprz do smaku. Masę przesmażyć
  • dodać bułki tartej
  • ostudzić
  • nadzienie wymieszać z białkiem. Mąkę zagnieść z jajkiem i wodą. Ciasto cienko rozwałkować
  • pokroić na kwadratowe kawałki (4x4 cm). Nadzienie nakładać na środek każdego kawałka
  • zlepiać w trójkąty
  • a następnie dwa końce ze sobą. Gotować kilka minut aż wypłyną. Podawać z barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy