Barszcz czerwony z fasolą wg Babcigramolki :

Klasyczne danie jednogarnkowe .Tak jak to zwykle bywa że w każdej rodzinie gotuje się inaczej.

Dodany przez:

Barszcz czerwony z fasolą wg Babcigramolki :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 średnie buraki ( najlepiej podłużne )
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera ( taki jak w gotowej włoszczyźnie )
  • 1/6 pora
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki – średniej wielkości
  • 1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym ( z puszki lub słoika- odcedzonej )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • przyprawa do zup ( jaką kto używa – maggi, Vegeta , Jarzynka , kostka bulionowa Knorra )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki ( płaskie mąki )

Przygotowanie

  1. TEST
  2. TEST
  3. TEST
  4. Udko z kurczaka , obrane i umyte warzywa ( marchew pokrojoną w plasterki , reszta w całości ) , ziele angielskie , liść laurowy, przyprawa do zup - zalać wodą ( 3 szklanki ) i lekko osolić . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1 godzinę .
  5. Pokrojone w słupki buraczki zalać w drugim garnuszku 2 szklankami wody i gotować 40 minut .
  6. Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę , seler, por , liść laurowy i ziele angielskie .Wlać do niego ugotowane buraczki razem z płynem z gotowania.
  7. Dołożyć fasolę .Zagotować . Doprawić do smaku przyprawą do zup , pieprzem mielonym , sokiem z cytryny .Zagęścić rozrobioną z zimną wodą mąką .Zagotować .Wlać śmietankę .
  8. Między czasie w trakcie gotowania zupy  ugotować w osolonej wodzie ziemniaki , odcedzić i zrobić z nich puree  . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano pokrojoną w ,, piórka „ cebulę .
  9. Podawać kładąc na talerzyku obok  porcję puree ziemniaczanego okraszonego cebulką ,a zupę w miseczce  . Posypać natką pietruszki .
  10. Można oczywiście buraczki włożyć na początku razem ze wszystkimi składnikami  i gotować w jednym garnku , a mięso obrać od kości i włożyć powrotem do zupy .Ja robię to w ten sposób bo mięso z zupy zużywam potem do pierogów, naleśników , sałatki drobiowej i nie chcę by było zabarwione sokiem z buraków, a taka zupa z fasolą zupełnie nam wystarcza .
obiad barszcz zupa buraki fasola zupy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze