Barszcz czerwony z fasolą

Odmian barszczu jest pewnie tyle ile regionów kraju i gospodarstw domowych .

dodany przez: Babciagramolka babciagramolka

Zupy barszcz czerwony dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 171 głosów)


Składniki:

  • Ćwiartka kurczaka ( lub porcja na zupę z indyka ok. 0,5 kg )
  • 1 kg buraków ( ja preferuję takie podłużne )
  • 4 ziemniaki ( średniej wielkości )
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 puszka fasoli w ziarnach białej
  • 1 puszka fasoli w ziarnach czerwonej
  • garść grzybów suszonych
  • 1 kostka bulionu drobiowego ( Knorra )
  • 1 kostka bulionu wołowego ( Knorra )
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Barszcz czerwony z fasolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby namoczyć w szklance wody .Mięso
  • oczyszczone warzywa ( seler
  • pietruszkę
  • por )
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
  • pokrojone w plasterki marchewki
  • kostki bulionowe
  • czosnek
  • odcedzoną białą fasolę
  • odcedzoną i wypłukaną czerwoną fasolą włożyć do garnka . Buraki obrać – 1,5 dużego buraka pokroić w słupki
  • resztę buraków przekroić na kawałki ( ósemki ). Odcedzić grzyby i pokroić w paseczki . Grzyby i buraki włożyć do garnka . Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1,5 godziny . Wyjąć mięso
  • seler
  • pietruszkę
  • por
  • buraki w kawałkach ( te pokrojone w słupki zostają .Doprawić barszcz mielonym pieprzem
  • maggi
  • włożyć obrane ze skórek i kości mięso . Podawać posypany natką pietruszki .
  • Jeśli ktoś chce może zaprawić zupę śmietaną lub doprawić sokiem z cytryny .
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy