Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie

W Wigilię mamy wręcz obowiązek podać barszcz czerwony wigilijny. Najlepiej przygotowany na domowych zakwasie i podany z uszkami. Ten przepis to sprawdzony sposób na barszcz czerwony wigilijny.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • zakwas: 5 buraków, najlepiej podłużnych
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • kromka suchego razowca na zakwasie
  • barszcz: 4–5 suszonych grzybów
  • 1 kg podłużnych buraków
  • porcja włoszczyzny, 2 liście laurowe
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 2–3 cebule
  • 1 kg twardych, winnych jabłek
  • 1/2 l zakwasu buraczanego
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
  • szklanka soku wiśniowego
  • suszony majeranek

Przygotowanie

  1. Zakwas robimy 5 dni wcześniej: umyte buraki ze skórką kroimy w plasterki lub kostkę, wkładamy do wyparzonego słoja albo kamionkowego garnka o poj. 1,5–2 l, dodajemy obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość lekko ugniatamy, zalewamy taką ilością ciepłej, przegotowanej wody, aby wszystkie składniki były zakryte, na wierzch dajemy chleb. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Nie mieszamy w tym czasie, tylko delikatnie poruszamy naczyniem. Sprawdzamy też ostrożnie, czy buraki nie wchłonęły za dużo wody i nie odsłoniły się – jeśli tak, dolewamy letniej. Jeśli na chlebie pojawi się pleśń (a niestety często tak się dzieje), natychmiast go wyrzucamy.
  2. Na barszcz: grzyby zalewamy 2 szklankami letniej wody, odstawiamy na 2–3 godz.; gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Buraki i włoszczyznę obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy, przekrojone i mocno przypieczone cebule. Zalewamy 2 l gorącej wody, dodajemy grzyby z wodą z gotowania, doprowadzamy do wrzenia, przykręcamy płomień i gotujemy ok. 2 godz.
  3. Przecedzamy przez sitko, dokładamy pokrojone na kawałki jabłka ze skórką, gotujemy najwyżej 15 min. Do wywaru dolewamy 1/2 l zakwasu, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, podgrzewamy, ale już nie dopuszczamy do zagotowania.
  4. Na koniec wlewamy sok z wiśni, ew. jeszcze przyprawiamy, wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek. Podajemy z uszkami.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Wskazówki

Zobacz też: barszcz na zakwasie z buraków

barszcz czerwony wigilijny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze