Barszcz czerwony o smaku wiśniowym

Pomysł na barszczyk czerwony o lekko wiśniowym posmaku.

Zupybarszcz czerwonydania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 0,3 kg wołowiny rosołowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera ( wielkości pietruszki )
  • 1/3 pora
  • 1 cebula
  • 1 kg buraków
  • 15 wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 goździk
  • 1 mała papryczka chilli
  • maggi ( lub inna przyprawa do zup ) – ja używam Barszczu czerwonego Konrra w proszku do ostatecznego doprawienia zupy
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 grzybek suszony

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso
  • obrane warzywa
  • obrane i pokrojone na kawałki buraki
  • przyprawy ( oprócz maggi )
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ,papryczkę chilli
  • wiśnie – ułożyć w dużym
  • szerokim garnku i zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia
  • zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny ( ma tylko lekko ,
  • mrugać „ ).Przecedzić wywar ( jeśli trzeba to przez gazę ).Doprawić do smaku ( jeśli doprawiamy inną przyprawa niż Barszcz czerwony to proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z cytryny który nie tylko lekko zakwasi barszczyk
  • ale i wydobędzie jego rubinowy kolor .
  • Mięso wyjęte z zupy obrać od kości. Usunąć skóry
  • i chrząstki .Zmielić i użyć jako farsz np. do pasztecików które podamy do tego barszczu .
  • Ja podałam z ,
  • Rożkami  z francuskiego ciasta z obgotowaną kapustą i pieczarkami.
  • – a mięsko obrałam i zamroziłam na pierogi.
  • http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przekaski/rogaliki_z_ciasta_francuskiego_z_kapusta_i_pieczarkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy