Barszcz czerwony (kiszony) z uszkami

Smaczny barszczyk trochę musi posiedzieć kwas ale warto bo naprawdę dobry

dodany przez: gosias239

Zupy barszcz czerwony barszcz wigilijny chleb

Czas przygotowania:
96godz. 0min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 151 głosów)


Składniki:

  • Barszcz
  • - 1 kg czerwonych buraczków
  • - 2 l przegotowanej wody
  • - 2 kromki chleba żytniego
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 listki laurowe
  • - 3 ziarenka ziela angielskiego
  • Ciasto na uszka
  • - 25 dag mąki
  • - 1 jajko
  • - 2 łyżki oleju
  • - woda letnia
  • - sól
  • Nadzienie do uszek
  • - 5 dag suszonych grzybów
  • - 1 mała cebula
  • - 1 łyżka masła
  • - sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Barszcz
  • Buraczki dokładnie umyć obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do kamiennego garnka lub słoja
  • dodać przyprawy i zalać letnią przegotowaną wodą tak aby buraczki były zanurzone.Na wierzch położyć kawałki chleba żytniego. Całość przykryć gazą. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na 4-5 dni. Ukiszony barszcz przecedzić i rozcieńczyć rosołem lub wywarem jarzynowym. Doprawić do smaku
  • Ciasto Mąkę przesiać zrobić wgłębienie dodać jajko olej i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając letnią wodę. Następnie ciasto cienko rozwałkować wycinać kółka nakładać farsz. Farsz Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) następnie ugotować zemleć w maszynce. Cebulę drobno pokroić zeszklić na maśle i dodać grzybki. Doprawić do smaku. Nakładać na ciasto zlepiać formować uszka. Gotowe uszka wrzucać do osolonej wody. Gotowe uszka zalać barszczem.
  • Ukiszony barszcz można zalać do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce

Kalorie: 250

Porady

Wypróbuj też ten przepis na barszcz wigilijny i przepis na zakwas na barszcz czerwony

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy