Barszcz czerwony czysty do popicia :

Esencjonalny barszcz czerwony czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie pasztecików, krokietów

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 192 głosów)

Składniki:

  • 30 dag wołowiny rosołowej
  • ½ kg porcji rosołowej z indyka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • 1 cebula
  • 1 suszony grzybek
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kg obranych i pokrojonych buraków ( -1 sztuka utarta na surowo i
  • pozostawiona )
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • maggi w płynie
  • 1 ½ litra wody
  • 3 kostki bulionu drobiowego ( lub wołowego Knorra )

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso , warzywa , przyprawy , buraki zalać wodą. Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić . Doprawić sokiem z cytryny , pieprzem mielonym , majerankiem . Przelać przez utartego surowego buraka wyłożonego na sitku ( nabierze ładnego czerwonego koloru ).
  • Podawać w bulionówkach lub filiżankach .
  • Mięso obrać od kości i razem z warzywami i grzybkiem zmielić , a następnie użyć jako farsz do pierogów , krokietów lub naleśników .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy