Barszcz biały

Barszcz biały- bez zakwasu. Łatwy do przygotowania.

Zupy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 157 głosów)

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • kawałek pora
  • 3 grzybki suszone
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • sól,pieprz
  • dodatkowo :
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Warzywa obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucamy do garnka i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy liście laurowe,ziele angielskie, namoczone grzybki, kostkę bulionową, obrany ząbek czosnku.Gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy chrzan i majeranek. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z jajkiem, białą kiełbasą , makaronem lub ziemniakami :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy