Barszcz biały na białej kiełbasie -najprostszy :

Jedna z tradycyjnych polskich zup.

Zupybarszcz białydania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 181 głosów)

Składniki:

  • 2 średnie białe kiełbaski
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 1 biały barszcz w proszku ( taki na 1 litr wody )
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki majeranku ( najlepiej takiego świeżo otartego )
  • 4 szklanki wody

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kiełbaski powiązać w 2 cm kawałki i zalać 3 szklankami wody. Obrać ziemniaki i marchewkę .Ziemniaki pokroić w kostkę , marchew w plasterki i włożyć do garnka. Zagotować .Zmniejszyć płomień gazu i gotować 20 minut . Barszcz biały rozrobić w 1 szklance zimnej wody i wlać do wywar, wsypać majeranek . Gotować 10 minut. Zaprawić śmietanką .
  • Podawać wkładając do talerza ( miseczki ) ćwiartki jaj na twardo i kiełbaski. Po wierzchu posypać delikatnie majerankiem.
  • Wyjaśniam ,że jeżeli ktoś woli może gotować z własnego zakwasu .Ja po prostu nie lubię takiego robionego w domu ( próbowałam sama robić , próbowałam u różnych osób – wszystkim smakowało , a mnie zapach zakwasu odrzuca – nawet do pieczenia chleba nie mogę sobie zakwasu w domu zrobić ). Trudno- muszę robić z tego z proszku.
  • Co ciekawe wielu z moich znajomych też tak ma . W związku z tym nie mam jakichś specjalnych wyrzutów sumienia . Próbowałam – a teraz robię tak jak mi smakuje i już .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy