BARSZ BIAŁY ŚWIĄTECZNY lub nie :)

Bardzo smaczny barszczyk

Zupybarszcz białydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 141 głosów)

Składniki:

  • SKŁADNIKI: wywar mięsny lub rosół, ½ kg kiełbasy (może być śląska), 8 plastrów wędzonego boczku, duża cebula, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka mąki, „Ziarenka smaku” lub inna przyprawa, 6 jaj na twardo, 6 ugotowanych ziemniaków, maggi, masło, gałązki melisy, tymianku, majeranku lub oregano, ocet lub sok z cytryny.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wędliny pokroić w paski lub plasterki.
  • Podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę.
  • Wywar podgrzać.
  • Zabielić śmietaną wymieszaną dokładnie z mąką.
  • Zakwasić octem lub sokiem z cytryny.
  • Doprawić „Ziarenkami”, solą pieprzem.
  • Zagotować.
  • Dodać wędliny z tłuszczem.
  • Ziemniaki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle.
  • Rozłożyć na talerzach wraz z cząstkami jajek posypać zieleniną.
  • Zupę podawać w wazie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy