BARSZ BIAŁY ŚWIĄTECZNY lub nie :)

Bardzo smaczny barszczyk

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • SKŁADNIKI: wywar mięsny lub rosół, ½ kg kiełbasy (może być śląska), 8 plastrów wędzonego boczku, duża cebula, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka mąki, „Ziarenka smaku” lub inna przyprawa, 6 jaj na twardo, 6 ugotowanych ziemniaków, maggi, masło, gałązki melisy, tymianku, majeranku lub oregano, ocet lub sok z cytryny.

Przygotowanie

  1. Wędliny pokroić w paski lub plasterki.
  2. Podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę.
  3. Wywar podgrzać.
  4. Zabielić śmietaną wymieszaną dokładnie z mąką.
  5. Zakwasić octem lub sokiem z cytryny.
  6. Doprawić „Ziarenkami”, solą pieprzem.
  7. Zagotować.
  8. Dodać wędliny z tłuszczem.
  9. Ziemniaki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle.
  10. Rozłożyć na talerzach wraz z cząstkami jajek posypać zieleniną.
  11. Zupę podawać w wazie.
obiad zupa barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy