Bardzo smaczny karp w galarecie

Pyszna rybka na eleganckie okazje!!!

GalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 163 głosów)

Składniki:

  • 1 karp ok. 1,5kg
  • 3 większe cebule
  • 2 większe marchewki
  • 1 mniejszy seler
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 op. żelatyny instant na 2,5l wody
  • sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Karpia sprawić, pokroić w dzwonka, osolić i odłożyć na 30 min. Warzywa zetrzeć na jarzynowej tarce. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa i cebulę włożyć do garnka. Zalać 1,5 l. wody. Dodać rodzynki i gotować na wolnym ogniu 15min. Włożyć głowę i gotować dalsze 15 min. Dołożyć miód i cukier, włożyć dzwonka ryby. gotować 30 min. Rybę wyjąć na półmiski a do wywaru dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, przestudzić i zalać karpia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy