Barbórkowa Fantazja

Wymyślone przeze mnie ciasto na imieniny mamy

ciasto z owocamiciasto krówkaDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 159 głosów)

Składniki:

  • Ciasto
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. gazowanej wody
  • Bita śmietana
  • 1 litr kremówki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 śmietan fixy lub 3 łyżeczki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody żelatyny
  • wiśnie
  • torebka mrożonych wiśni
  • galaretka wiśniowa
  • krówka
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • lub dla niecierpliwych: kupna puszka już ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego
  • do dekoracji np. płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto
  • jajka ubić z cukrem, do ubitych jajek dodac 2,5 szkl. mąki, olej, wodę gazowaną i na koniec proszek do pieczenia
  • podzielić na 2 części (2/3+1/3) do części 2/3 dodac 2 łyżki kakao, do 1/3 2 łyżki mąki
  • piec ok 30-40 min w blaszce ok. 25x25cm.
  • Ciemne ciasto podzielić na pół.
  • Bita śmietana
  • Ubić śmietane z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodać cukry i śmietan fixy (lub żelatyne)
  • Wiśnie
  • mrożone wiśnie usmażyć na patelni - gdy puszczą sok dodać trochę rozpuszczonej żelatyny lub galaretki wiśniowej.
  • Krówka
  • Gotować 3h słodzone mleko skondensowane lub kupić gotowe ugotowane przez producenta (oszczędność czasu i gazu:))
  • Przekładanie:
  • Ciemne ciasto-na ciasto paskami wiśnie i krówke naprzeniennie w odstępach ok 3 cm, na to część bitej śmietany, jasne ciasto na nie wiśnie, krówke i śmietanę, przykrywamy ciemnym ciastem, dekorujemy wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy