Baranki wielkanocne z ciasta

Przepis na baranki wielkanocne to świetny pomysł na piękną i pyszną dekorację świątecznego stołu. Są szybkie i proste w wykonaniu.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1/2 cytryny (organicznej)
    1 strąk wanilii
    200 g masła o temperaturze pokojowej
    200 g cukru
    4 jajka o temperaturze pokojowej
    20 ml rumu
    100 g mąki
    75 g skrobi spożywczej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g mielonych migdałów
    sól
    20 g kakao oraz kakao do oprószenia
    6 łyżek mleka
    cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cytryny myjemy gorącą wodą, osuszamy i ocieramy z nich skórkę. Strąk wanilii przepoławiamy wzdłuż i wyskrobujemy miąższ. Masło i 150 g cukru ucieramy na puszysty krem ręcznym mikserem. Rozbijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Rozkłócne żółtka i rum naprzemiennie, małymi porcjami dodajemy do masła. Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru.

    Mieszamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i przesiewamy do kremu maślanego. Dodajemy migdały, skórkę cytrynową, miąższ wanilii, szczyptę soli - wszystko razem mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao rozpuszczone w mleku, a do obu równo podzieloną na pół pianę z białek. Obie masy mieszamy.

    Ciasto nakładamy łyżką do natłuszczonych foremek do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu formy. Pieczemy na drugiej od dołu półce w piekarniku przez ok. 45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy przez 10 minut, a następnie wyciągamy baranki z foremek. Białego baranka oprószamy cukrem pudrem, a czarnego kakao w proszku.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy