Banica z serem

przysmak kuchni bulgarskiej To prawdziwy rarytas :)

Dodany przez:

Banica z serem

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

Składniki

  • 50 dag maki
  • 4 jajka
  • 2 lyzki oleju
  • 1 lyzeczka octu
  • 40 dag sera feta
  • 100ml letniej wody
  • ok.5-6 lyzek kefiru (lub jogurtu greckiego)
  • 50 ml mleka
  • 2 zabki czosnku
  • mielona papryka
  • sol,pieprz
  • 10 dag masla
  • posiekana pietruszka lub bazylia

Przygotowanie

  1. Krok.1
  2. Z maki, 2 jajek, 2 lyzek oleju, octu, soli, kefiru, wodu i mleka zagniesc gladkie ciasto. Uformowac z niego kilka kulek.Posmarowac olejem i odstawic na 30 min.
  3. Krok 2
  4. Ser rozmieszac z 2 jajkami, mlekiem,,posiekanym czosnkiem i przyprawami. Kazda kulke bardzo cienko rozwalkowac, by powstal prostakat. Forme okragla natluscic maslem.
  5. Krok3
  6. Placki ciasta smarujemy farszem, zwijamy w rulony. Ukladamy je spiralnie w formie, zaczynajac od srodka blachy.Polewamy roztopionym maslem. Pieczemy 40-50 min w 200 stopniach.
  7. Smacznego!
  8. Wiecej zdjec jak zrobic Banice krok po kroku znajdziecie w mojej galerii zdjec :) zapraszam
czosnek przekąska feta kefir
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze