Azjatycki deser, wyśmienity. Polecam każdemu kto lubi słodkości.
Składniki:
3 duże banany
400 ml mleczka kokosowego
1 szklanka białego cukru
1 szklanka wody (250ml)
1 łyżeczka soli
Banany w mleku kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Banany obieramy ze skórki, następnie kroimy na około 8 kawałków.
2. Do średniego rondla wlewamy 400 ml mleczka kokosowego oraz szklankę wody. Do tego samego naczynia wsypujemy szklankę cukru, łyżeczkę soli. Wszystko razem mieszamy podgrzewając na średnim ogniu aż do rozpuszczenia się cukru.
3. W momencie kiedy mleko kokosowe jest już podgrzane a cukier się rozpuścił do garnka wrzucamy pokrojone banany.
4. Po 2-3 minutach podgrzewania możemy zdjąć garnek z ognia, po czym nałożyć deser do miseczek.