Bakłażany zapiekane z ziołami

Wegetariańska propozycja na obiad lub kolację, czyli bakłażany zapiekane z ziołami, to proste a jednocześnie efektowne danie. Bakłażany pysznie smakują podkręcone czosnkiem, bazylią i natką pietruszki

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 łyżek oliwy
  • po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • sól, pieprz, 4
  • 3 cebule
  • małe bakłażany o śr. 4–5-cm
  • 3 pomidory, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 10 listków świeżej bazylii
  • garść małych czarnych oliwek
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Okrągłe naczynie żaroodporne lub patelnię z uszami (śr. 25–28 cm), w której możemy potem podać potrawę na stół, stawiamy na średnim ogniu.
  2. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wkładamy drobno posiekaną cebulę i smażymy ok. 5 min, aż zmięknie, ale się nie przyrumieni.
  3. Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone papryki i mieszamy, aż pokryją się tłuszczem. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  4. Bakłażany umieszczamy na desce do krojenia, odcinamy jak najoszczędniej końce, z których wyrastał ogonek. Każdy bakłażan kroimy wzdłuż na 6 lub 7 plastrów grubości 9–10 mm. Nie przecinamy ich do samego końca, tak by pozostały ze sobą złączone. Każdego bakłażana lekko rozchylamy, umieszczamy pomiędzy nimi tu i ówdzie plastry pomidora. Na wierzchu rozrzucamy czosnek i bazylię.
  5. Bakłażany przenosimy ostrożnie po jednym do naczynia lub na patelnię, lekko dociskamy do dna wnętrzem dłoni, by jeszcze bardziej się rozchyliły. Oprószamy solą i pieprzem, polewamy pozostałymi 3 łyżkami oliwy, na wierzchu rozkładamy oliwki. Naczynie wstawiamy do piekarnika.
  6. Pieczemy ok. 35 min, w temp. 200ºC, aż bakłażany będą miękkie. Wyjmujemy z pieca, oprószamy natką pietruszki i posiekaną bazylią. Podajemy od razu, bezpośrednio z naczynia lub patelni.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015
bakłażany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy