Bakłażany faszerowane z jajkiem

Ocena:

4.49 (142)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Zapiekanie: 10-15 minut
Porcja: 465 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 4 bakłażany (ok. 1 kg)
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 szalotki
  • 40 dag pomidorów
  • 4 łyżki natki
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do formy
  • sól, pieprz

Bakłażany faszerowane z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażany opłukać, osuszyć, usunąć nasadę łodygi, przekroić wzdłuż na pół, miąższ wydrążyć, pokroić w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć 4 połówki bakłażanów przeciętą stroną do dołu. Smażyć ok. 10 minut, raz obrócić. Pozostałe połówki też usmażyć na dwóch łyżkach oliwy.
  • Przygotować kawałek folii aluminiowej takiej wielkości, aby zmieściły się wszystkie połówki bakłażanów, posmarować olejem. Szalotki obrać, pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać resztę oliwy, włożyć cebulkę, miąższ pomidorów i bakłażanów, smażyć 5 minut na średnim ogniu. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Wsypać tymianek i połowę natki.
  • Mieszanką napełnić bakłażany, łyżką zrobić miejsce na jajko, wbić po jajku i zapiekać 10–15 min w temp. 200°C. Posypać natką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne