Bakłażany z kurczakiem

Pyszny zapiekany bakłażan z kurczakiem.

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
235.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 148 głosów)

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • cukinia
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 40 dag piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć mniej więcej połowę miąższu i drobno go pokroić.
  • ■ Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić w małą kostkę. Szalotki i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • ■ Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć ok. 2 min
  • połówki bakłażana, przekręcając kilka razy. Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru
  • tłuszczu.
  • ■ Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić szalotkę i czosnek, nie rumienić. Dodać pokrojoną cukinię i mięso kurczaka. Smażyć ok. 5 min, mieszając.
  • ■ Połówki bakłażana napełnić farszem z cukinii i kurczaka. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego pozostałą oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę w temp. 180°C. Podawać z ryżem na sypko albo z bagietką.
  • Spróbuj z serem
  • Potrawa zyska nowy charakter, jeśli bakłażany dodatkowo posypiesz tartym serem. Najlepszy w tym wypadku będzie twardy ostry ser, także kozi.

Kalorie: 235.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: