Bakłażany z grochem i pomidorami

Warzywna potrawka z bakłażanów i grochu, z dodatkiem rodzynek, oliwek i orzechów.

potrawkagulasz

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 180 głosów)

Składniki:

  • 25 dag łuskanego grochu
  • sól
  • pieprz
  • 90 dag bakłażana
  • 4 pomidory
  • obrane ze skóry
  • 110 ml oliwy
  • 1 cebula średniej wielkości
  • pokrojona w kostkę
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych prażonych
  • 2 łyżki malutkich
  • czarnych oliwek
  • 1 łyżka rodzynek korynckich
  • namoczonych
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki posiekanej drobno mięty lub natki pietruszki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Przepłukujemy groch
  • zalewamy wodą i zostawiamy na 2–3 godz. Odcedzamy
  • zalewamy świeżą wodą
  • lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy (można dodatkowo przelać zimną wodą)
  • zostawiamy na sitku
  • aby ostygł i wysechł.
  • Bakłażany kroimy ze skórą w 4-cm kostkę
  • oprószamy solą i odstawiamy na 30 min
  • aby puściły sok. Pomidory kroimy na ćwiartki
  • usuwamy pestki
  • miąższ siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy
  • wrzucamy cebulę
  • posiekany czosnek
  • lekko solimy
  • smażymy ok. 5 min. Dodajemy pomidory
  • smażymy kolejne 5 min. Kostki bakłażana osuszamy z soku. Na czystej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę
  • smażymy je ok. 10 min na złoto (najlepiej partiami
  • żeby się nie dusiły
  • lecz rumieniły)
  • osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Kostki bakłażana mieszamy z grochem
  • orzechami
  • pomidorami z czosnkiem
  • oliwkami i osączonymi rodzynkami. Solimy
  • dolewamy octu
  • posypujemy zieleniną i delikatnie mieszamy. Na 30 min wstawiamy do lodówki.
  • Przepis Agaty Wojdy z "Mojego Gotowania" numer 10/2016

Porady

>>> W przypadku strączkowych nie lubię podawać czasu gotowania, ponieważ mają na niego wpływ odmiany, wilgoć, sposób przechowywania; należy zatem zachować czujność i próbować co jakiś czas, czy są już dobre. Do ich gotowania można dorzucić np. cebulę nabitą goździkami czy skórkę skrojoną z pomarańczy.

Zobacz przepis na pastę z bakłażana czyli gruziński kawior

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy