Bakłażany z grochem i pomidorami

Warzywna potrawka z bakłażanów i grochu, z dodatkiem rodzynek, oliwek i orzechów.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 25 dag łuskanego grochu
  • sól, pieprz
  • 90 dag bakłażana
  • 4 pomidory, obrane ze skóry
  • 110 ml oliwy
  • 1 cebula średniej wielkości, pokrojona w kostkę
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych prażonych
  • 2 łyżki malutkich, czarnych oliwek
  • 1 łyżka rodzynek korynckich, namoczonych
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki posiekanej drobno mięty lub natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Przepłukujemy groch, zalewamy wodą i zostawiamy na 2–3 godz. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy (można dodatkowo przelać zimną wodą), zostawiamy na sitku, aby ostygł i wysechł.
  2. Bakłażany kroimy ze skórą w 4-cm kostkę, oprószamy solą i odstawiamy na 30 min, aby puściły sok. Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, miąższ siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, posiekany czosnek, lekko solimy, smażymy ok. 5 min. Dodajemy pomidory, smażymy kolejne 5 min. Kostki bakłażana osuszamy z soku. Na czystej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, smażymy je ok. 10 min na złoto (najlepiej partiami, żeby się nie dusiły, lecz rumieniły), osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Kostki bakłażana mieszamy z grochem, orzechami, pomidorami z czosnkiem, oliwkami i osączonymi rodzynkami. Solimy, dolewamy octu, posypujemy zieleniną i delikatnie mieszamy. Na 30 min wstawiamy do lodówki.
  5. Przepis Agaty Wojdy z "Mojego Gotowania" numer 10/2016

Wskazówki

>>> W przypadku strączkowych nie lubię podawać czasu gotowania, ponieważ mają na niego wpływ odmiany, wilgoć, sposób przechowywania; należy zatem zachować czujność i próbować co jakiś czas, czy są już dobre. Do ich gotowania można dorzucić np. cebulę nabitą goździkami czy skórkę skrojoną z pomarańczy.

Zobacz przepis na pastę z bakłażana czyli gruziński kawior

pomidory Potrawka groch gulasz bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy