Bakłażany z cukinią w oliwie

Przepis na bakłażana z cukinią.

Dodany przez:

Bakłażany z cukinią w oliwie

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.86 z 7 głosów)

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 3 cukinie
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka igiełek świeżego rozmarynu
  • łyżeczka gorczycy
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 300 ml oliwy
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • trochę miodu do smaku
  • łyżka maggi, sól, pieprz cayenne
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Bakłażany i cukinie kroimy w plasterki, układamy na blasze, na papierze do pieczenia, pieczemy 10 min w temp. 170°C. Szalotki i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, rozmaryn siekamy. Gorczycę i zioła prowansalskie prażymy chwilę na patelni, zalewamy niewielką ilością oliwy, dokładamy cebulę i czosnek, ocet i miód do smaku, mieszamy, gotujemy 5 min, dolewamy resztę oliwy, wkładamy upieczone bakłażany i cukinie, dusimy 5 min. Przyprawiamy
  2. maggi, solą, pieprzem cayenne i pieprzem. Przekładamy do słoików.
przetwory warzywa cukinia bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze