Bakłażany z cukinią w oliwie

Przepis na bakłażana z cukinią.

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 175 głosów)

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 3 cukinie
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka igiełek świeżego rozmarynu
  • łyżeczka gorczycy
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 300 ml oliwy
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • trochę miodu do smaku
  • łyżka maggi, sól, pieprz cayenne
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bakłażany i cukinie kroimy w plasterki, układamy na blasze, na papierze do pieczenia, pieczemy 10 min w temp. 170°C. Szalotki i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, rozmaryn siekamy. Gorczycę i zioła prowansalskie prażymy chwilę na patelni, zalewamy niewielką ilością oliwy, dokładamy cebulę i czosnek, ocet i miód do smaku, mieszamy, gotujemy 5 min, dolewamy resztę oliwy, wkładamy upieczone bakłażany i cukinie, dusimy 5 min. Przyprawiamy
  • maggi, solą, pieprzem cayenne i pieprzem. Przekładamy do słoików.

Porady

Zobacz też: Tian z cukinią - prowansalska warzywna zapiekanka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy