Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
4.5 (180)
Pięknie wyglądają, pysznie smakują - przepis na faszerowane bakłażany wypełnione mięsem, ryżem i ziołami będzie idealny na rodzinny obiad. Wybierzmy mniejsze okrągłe okazy, które łatwiej będzie podać.
bakłażan 4 szt.
ryż 60 g
sól 5 g
olej 30 ml
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
mięso mielone wołowe 500 g
suszone pomidory 6 szt.
natka pietruszki 0.5 pęczka
bazylia 0.5 pęczka
oregano 0.5 pęczka
jajka 1 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
pieprz 5 g
białe wino 120 ml
bulion warzywny 125 ml
Z bakłażanów ścinamy cienki fragment dolnej części, aby były stabilne. Od góry odcinamy 2 cm kapelusza. Miąższ wydrążamy, zostawiając ścianki grubości 1,5 cm, i odstawiamy.
Ryż gotujemy 18 min w osolonym wrzątku, osączamy. Na rozgrzany olej wrzucamy obraną posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso i podsmażamy, aby się zrumieniło.
Zdejmujemy z ognia, wrzucamy ugotowany ryż, suszone pomidory pokrojone w kostkę, posiekane zioła. Dodajemy jajko, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Farszem wypełniamy wydrążone bakłażany, przykrywamy kapeluszami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino wymieszane z bulionem, warzywa skrapiamy resztą oliwy i zapiekamy 30–35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170ºC.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015
Porady
Zobacz przepis na pastę z bakłażana czyli gruziński kawior