Faszerowane bakłażany

Ocena:

4.5 (180)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób

Pięknie wyglądają, pysznie smakują - przepis na faszerowane bakłażany wypełnione mięsem, ryżem i ziołami będzie idealny na rodzinny obiad. Wybierzmy mniejsze okrągłe okazy, które łatwiej będzie podać.

Składniki:

  • bakłażan  4 szt.

  • ryż  60 g

  • sól  5 g

  • olej  30 ml

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • mięso mielone wołowe  500 g

  • suszone pomidory  6 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • bazylia  0.5 pęczka

  • oregano  0.5 pęczka

  • jajka  1 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • pieprz  5 g

  • białe wino  120 ml

  • bulion warzywny  125 ml

Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Z bakłażanów ścinamy cienki fragment dolnej części, aby były stabilne. Od góry odcinamy 2 cm kapelusza. Miąższ wydrążamy, zostawiając ścianki grubości 1,5 cm, i odstawiamy.

  • Krok 2:

    Ryż gotujemy 18 min w osolonym wrzątku, osączamy. Na rozgrzany olej wrzucamy obraną posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso i podsmażamy, aby się zrumieniło.

  • Krok 3:

    Zdejmujemy z ognia, wrzucamy ugotowany ryż, suszone pomidory pokrojone w kostkę, posiekane zioła. Dodajemy jajko, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.

  • Krok 4:

    Farszem wypełniamy wydrążone bakłażany, przykrywamy kapeluszami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino wymieszane z bulionem, warzywa skrapiamy resztą oliwy i zapiekamy 30–35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170ºC.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

Zobacz przepis na pastę z bakłażana czyli gruziński kawior

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne