Bakłażanowe roladki w cieście omletowym.

*****

omletPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 186 głosów)

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 8 plastrów kiełbasy mortadeli
  • pół zielonej papryki pokrojonej w długie paski
  • 8 plastrów sera żółtego mazdamer
  • Ciasto: 2 jajka, szczypta soli, 5 łyżek mąki
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayene, bazylia

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Bakłażana kroimy na 8 plastrów.
  • Solimy go i odstawiamy na 15 minut.
  • Następnie płuczemy go w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
  • Na każdym plastrze bakłażana układamy: po plasterku mortadeli i sera oraz po 2 paski papryki.
  • Posypujemy mocniej przyprawami.
  • Zwijamy wszystko w ruloniki - spinając wykałaczkami.
  • Jajka ubijamy do białości.
  • Dodajemy mąkę, sól i mieszamy na jednolitą masę.
  • Każdą roladkę maczamy w cieście i smażymy z obu stron na wolnym ogniu do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
  • Inspiracja własna.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy