Bakłażannaja ikra (kawior z bakłażana)

Przygotowanie 20 minut
Pieczenie 25- 30 minut
Porcja: 205 kcal
Składniki na 4-6 porcji

dodany przez: mojegotowanie

Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
205 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 198 głosów)


Składniki:

  • 1 i 1/2 kg bakłażanów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 45 dag pomidorów bez skórki w zalewie
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soli, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Potrawa z Ukrainy, Rosji.
  • Bakłażany umyć, osuszyć. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem kracie umieszczonej na blasze do pieczenia. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C, aż będą miękkie (sprawdzić patyczkiem). Odstawić do ostygnięcia.
  • Upieczone bakłażany przekroić. Łyżką wyjąć miąższ i zmiksować na papkę, dolewając 3 łyżki oliwy.
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na reszcie oliwy.
  • Pomidory osączyć z zalewy, drobno posiekać. Przełożyć do salaterki, połączyć z bakłażanami, cebulą, czosnkiem i sokiem z cytryny oraz jogurtem. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i na 4 godziny wstawić do lodówki. Podawać na grzankach.
  • Popularną obok bakłażanowej, noszącą miano „kawioru dla ubogich”, jest pasta przyrządzana z duszonych z cebulą grzybów, wymieszanych z twarogiem.

Kalorie: 205

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy