Bakłażan w ziołach

Przepis na bakłażana z ziołami, oliwkami i papryką.

Dodany przez:

Bakłażan w ziołach

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 2 głosów)

Składniki

  • 6 łyżek oliwy
  • 3 cebule
  • po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • sól, pieprz
  • 4 małe bakłażany o śr. 4–5-cm
  • 3 pomidory, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 10 listków świeżej bazylii
  • garść małych czarnych oliwek
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Okrągłe naczynie żaroodporne lub patelnię z uszami (śr. 25–28 cm), w której możemy potem podać potrawę na stół, stawiamy na średnim ogniu. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wkładamy drobno posiekaną cebulę i smażymy ok. 5 min, aż zmięknie, ale się nie przyrumieni. Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone papryki i mieszamy, aż pokryją się tłuszczem. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Bakłażany umieszczamy na desce do krojenia, odcinamy jak najoszczędniej końce, z których wyrastał ogonek. Każdy bakłażan kroimy wzdłuż na 6 lub 7 plastrów grubości 9–10 mm. Nie przecinamy ich do samego końca, tak by pozostały ze sobą złączone. Każdego bakłażana lekko rozchylamy, umieszczamy pomiędzy nimi tu i ówdzie plastry pomidora. Na wierzchu rozrzucamy czosnek i bazylię. Bakłażany przenosimy ostrożnie po jednym do naczynia lub na patelnię, lekko dociskamy do dna wnętrzem dłoni, by jeszcze bardziej się rozchyliły. Oprószamy solą i pieprzem, polewamy pozostałymi 3 łyżkami oliwy, na wierzchu rozkładamy oliwki. Naczynie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35 min, w temp. 200ºc, aż bakłażany będą miękkie. Wyjmujemy z pieca, oprószamy natką pietruszki i posiekaną bazylią. Podajemy od razu, bezpośrednio z naczynia lub patelni.
oliwki warzywa przekąska Papryka ziola bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze