Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i warzywami

Zapiekany z żółtym serem z sosem czosnkowo-ziołowym.POLECAM,

Dania głównedania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 167 głosów)

Składniki:

  • 6 dużych bakłażanów
  • 600g. mięsa mielonego wp.
  • 200g. marchewki
  • 200g. pietruszki korzeń
  • 400g. białej kapusty
  • 100g. selera
  • 1 średnia cebula
  • 100g. bułki tartej
  • 1 jajo kurze
  • 150ml. śmietanki 18%
  • 100ml. wody
  • 100g. masła
  • 100g. żółtego sera
  • sól,pieprz ziołowa
  • sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka surowego masła
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,koperku,bazylii,oregano
  • 150ml śmietanki 30%
  • sól,pieprz ziołowa

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Bakłażany kroimy wzdłuż na pół.Za pomocą ostrego nożyka drążymy środki.Miąższ drobno kroimy.Bakłażany delikatnie solimy,pieprzymy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C na ok.15minut.W między czasie warzywa obieramy,trzemy na tarce o średnich oczkach.Kapustę drobniutko szatkujemy .Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę,lekko podsmażamy,dodajemy resztę warzyw zalewamy wodą,śmietanką. Warzywa dusimy do miękkości na małym ogniu,studzimy.Bakłażany wyjmujemy z piekarnika.Warzywa mieszamy z mięsem ,wbijamy jajko,wsypujemy bułkę tartą ,doprawiamy do smaku,dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.Bakłażany faszerujemy. Posypujemy startym serem,wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W między czasie do rondelka wlewamy śmietankę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,gotujemy na małym ogniu 20minut aż śmietana lekko się zredukuje,dodajemy świeże zioła,masło,doprawiamy do smaku.Bakłażany porcjujemy na talerze polewamy sosem,posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy