Bakaliowiec

Ten bakaliowiec to taki pleśniak bijący na głowę wszystkie te z użyciem świeżych owoców.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 40 dkg mąki
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 15-20 dkg suszonych śliwek
  • 20 dkg moreli
  • 10 dkg kokosu
  • 15 dkg orzechów
  • 1 słoik dżemu (agrest, morela)
  • kakao

Przygotowanie

  1. Zagnieść:
  2. • 40 dkg mąki
  3. • 1 margaryna
  4. • 4 żółtka
  5. • 10 dkg cukru
  6. • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. • 1 cukier waniliowy
  8. i podzielić na dwie części.
  9. Jedną połówkę również podzielić na pół i do jednej dodać kakao – włożyć do lodówki. Pierwszą połówkę wyłożyć na blachę (wyłożoną pergaminem), posmarować ¾ słoika dżemu (agrest, morela), a ¼ dżemu dodać do pokrojonych bakalii:
  10. • 15-20 dkg suszonych śliwek
  11. • 20 dkg moreli
  12. • 10 dkg kokosu
  13. • 15 dkg orzechów
  14. Na posmarowane ciasto wyłożyć bakalie, zetrzeć na tarce ciemne ciasto, wyłożyć ubite 4 białka z 1 szklanką cukru, zetrzeć białą część ciasta.
  15. Piec w 180`C ok. 45 minut.
deser kruche bakalie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze