Bakaliowiec

Ten bakaliowiec to taki pleśniak bijący na głowę wszystkie te z użyciem świeżych owoców.

kruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 199 głosów)

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 15-20 dkg suszonych śliwek
  • 20 dkg moreli
  • 10 dkg kokosu
  • 15 dkg orzechów
  • 1 słoik dżemu (agrest, morela)
  • kakao

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagnieść:
  • • 40 dkg mąki
  • • 1 margaryna
  • • 4 żółtka
  • • 10 dkg cukru
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • • 1 cukier waniliowy
  • i podzielić na dwie części.
  • Jedną połówkę również podzielić na pół i do jednej dodać kakao – włożyć do lodówki. Pierwszą połówkę wyłożyć na blachę (wyłożoną pergaminem), posmarować ¾ słoika dżemu (agrest, morela), a ¼ dżemu dodać do pokrojonych bakalii:
  • • 15-20 dkg suszonych śliwek
  • • 20 dkg moreli
  • • 10 dkg kokosu
  • • 15 dkg orzechów
  • Na posmarowane ciasto wyłożyć bakalie, zetrzeć na tarce ciemne ciasto, wyłożyć ubite 4 białka z 1 szklanką cukru, zetrzeć białą część ciasta.
  • Piec w 180`C ok. 45 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy