Bajecznie proste faworki

Proste i szybkie faworki? Z tym przepisem to osiągalne! :)

Dodany przez:

Bajecznie proste faworki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1.5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie wybijać mocno tłuczkiem (do tego najlepiej poprosić jakiegokolwiek mężczyznę), aż na powierzchni wytworzą się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu wałkować cienko, kroić* na paski o szerokości około 4 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec.
  2. W płaskim garnku rozgrzać tłuszcz. Smażyć na średniej mocy palnika do zarumienia się.
  3. Po usmażeniu, faworki odsączyć na papierowym ręczniku a następnie posypywać cukrem pudrem.
  4. *Jeżeli ktoś z Was posiada radełko, to wtedy faworki wyjdą fajnie pofalowane. :)
deser faworki tłusty czwartek karnawał
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy