Bajecznie proste faworki

Proste i szybkie faworki? Z tym przepisem to osiągalne! :)

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 157 głosów)

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie wybijać mocno tłuczkiem (do tego najlepiej poprosić jakiegokolwiek mężczyznę), aż na powierzchni wytworzą się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu wałkować cienko, kroić* na paski o szerokości około 4 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec.
  • W płaskim garnku rozgrzać tłuszcz. Smażyć na średniej mocy palnika do zarumienia się.
  • Po usmażeniu, faworki odsączyć na papierowym ręczniku a następnie posypywać cukrem pudrem.
  • *Jeżeli ktoś z Was posiada radełko, to wtedy faworki wyjdą fajnie pofalowane. :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy