Bagietka z tuńczykiem

Ocena:

4.52 (163)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Mikrofalowanie: 7-9 minut
Porcja: 550 kcal

Składniki:

  • bagietka
  • 30 dag tuńczyka z puszki
  • 3 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 15 dag sera gouda
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Bagietka z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i łyżką wydrążyć miąższ. Pomidory sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki, przekroić, wyjąć nasiona i pokroić w małą kostkę.
  • Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Ser pokroić w małą kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, wymieszać z pomidorami, szczypiorkiem i pokrojonym serem. Przyprawić sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.
  • Przygotowaną masą napełnić bagietki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić na ruszt i wsunąć na górny poziom kuchenki. Zapiekać 7-9 minut, ogrzewając równocześnie mikrofalami o mocy 360 W i grillem włączonym na dużą moc.
  • NASZA RADA
  • Na małą kolację lub przekąskę możesz bagietki przygotować wcześniej i wstawić do mikrofalówki w ostatniej chwili. Zamiast tuńczyka możesz użyć gotowanej szynki pokrojonej w kostkę, wymieszanej z posiekaną cebulą i pomidorami. Bagietki przykryj plastrami sera.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne