Bagietka z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i łyżką wydrążyć miąższ. Pomidory sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki, przekroić, wyjąć nasiona i pokroić w małą kostkę.
Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Ser pokroić w małą kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, wymieszać z pomidorami, szczypiorkiem i pokrojonym serem. Przyprawić sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.
Przygotowaną masą napełnić bagietki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić na ruszt i wsunąć na górny poziom kuchenki. Zapiekać 7-9 minut, ogrzewając równocześnie mikrofalami o mocy 360 W i grillem włączonym na dużą moc.
NASZA RADA
Na małą kolację lub przekąskę możesz bagietki przygotować wcześniej i wstawić do mikrofalówki w ostatniej chwili. Zamiast tuńczyka możesz użyć gotowanej szynki pokrojonej w kostkę, wymieszanej z posiekaną cebulą i pomidorami. Bagietki przykryj plastrami sera.
Komentarze