Baci di ricotta - pączusie cynamonowo- serowe

taka mała namiastka pączków

Dodany przez:

Baci di ricotta - pączusie cynamonowo- serowe

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 230 gram sera ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1-2 łyżeczki wanilii
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Przepis zapisany w notatniku od Nigelii Lawson. Przyznaję, że wolę takie bez cynamonu ale tu podaje jak w oryginale - no i dodałam spirytus żeby nie naciagały tłuszczu.
  2. Zmieszać ser i jajka na gładką masę. Dodać mąkę zmieszaną z solą , cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj wszystko razem.
  3. Na patelni rozgrzej olej (ok 2cm).
  4. Ciasto nakładać łyżeczką na rozgrzany olej max. 5−6 porcji, smaż na złoty kolor.
  5. Gotowe pączusie , odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu następnie ułożyć na półmisku i posypać obficie cukrem pudrem. kila zostawiłam bez pudrowania podałam z dżemem z róży. Boskie połączenie!
przekąska deser Pączki racuchy tłusty czwartek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze